Close
(0) продукта
You have no items in your shopping cart.
Категории
  Filters
  Preferences
  Търсене

  LED крушките и семейният бюджет за ток. Светодиодното енергоспестяващо осветление в къщи

  LED крушките и семейният бюджет за ток. Светодиодното енергоспестяващо осветление в къщи

  "Лампата на бъдещето" - така някои наричат светодиодните LED крушки. Е ние с вас вече живеем в това бъдеще, защото днес те могат да се намерят почти навсякъде във всякаква форма от всякакви производители. Цените тази година паднаха драстично, което предоставя още една много- добра възможност за намаляване на сметките в домакинството. 

  В действителност, обаче предимствата на LED осветлението са много. Бихме желали да споделим с вас някои от тях.

  Малко предистория

  Стандартната крушка с нажежаема жичка, която използвахме масово до преди няколко години, всъщност е много неефективна. Около 95% от енергията, която отива за захранване на стандартната крушка всъщност се отделя като топлина, тъй като жичката трябва да се нагрее, за да почне да свети.

  Компактните флуоросцентни лампи, които всички сме свикнали да наричаме енергоспестяващи крушки са около 70% по-ефективни в консумацията си на енергия при същото количество отдадена светлина. Тук има една малка подробност, която не се разпостранява много на широко. Замисляли ли сте се, защо енергоспестяващите круши трябва да се събират разделно? Всички флуоросцентни крушки съдържат малки количества живак, който е токсичен. Те в действителност изпускат много по-малко живак в околната среда, сравнено със стандартните крушки. Изхвърлянето на употребените енергоспестяващи крушки в кофата не е правилно, ако мислим за околоната среда. Има фирми, които събират специализирани отпадъци и биха ви отървали от вашите употребени крушки.

  Нужно е да отбележим, че производителите влагат различни технологии в обвивката, които да ограничат освобождаването на живак в случай на счупване.

  Ако сте счупили флуоросцентна крушка, обаче е добра да проветрите помещението много добре. След това съберете внимателно всички счупени елементи, а по-дребните например с тиксо, опакавайте ги добре и измийте пода. 

  LED крушка General Electric

  Светодиодното осветление е отдавна познато, но едва последните години започна да се прилага по-масово. В началото имаха някои недостатъци като например, че светлината им беше прекалено насочена и студена. В днешно време това вече е зад гърба на големите производители, които предлагат своите светодиодни крушки с топла жълта светлина и широк радиус на светене. 

  LED крушките са предназначени за директна замяна на класическите или енергоспестяващите крушки, позволяващи 80% икономия на електроенергия. Те се предлагат в най-разпостранените размери и цокъл на пазара.

  - Не съдържат живак, безпроблемна употреба и изхвърляне.
  - Не се нагряват до прекалено високи температури, което ги прави идеални за вграждане в мебели
  - Не излъчват инфрачервени или UV лъчи, което позволява употребата им в картинни галерии и музеи
  - Имат изключително дълъг живот, което ги прави незаменими при употреба на трудно достъпни места, като шкафове, хладилници, абсорбатори.
  - Размерите на луните позволяват да се използват различни видове стандартни тела за халогенни луни, в кухнята, банята и т.н.

  За колко време можете да си върнете направената инвестицията?

  Инвестицията за например 20 LED лампи е около 140лв., като се има в предвид, че съотношението на ефективността им е около 6-7 пъти на употребена/излъчена мощност, това прави около 6 месеца.

  Все пак, ние не виждаме смисъл от такава инвестиция на веднъж, може би правилният подход е постепенно, като започнете от стаите, които използвате най-често.

  Най-доброто решение за всеки е различно. Оставаме го на вас.